Månadens medlem

  

September/Oktober

Katarina/Tibia

Jag heter Katarina Wikström och är född och uppvuxen i Vilhelmina.kattib

För närvarande har vi en endast en hund i familjen och det är en flatcoated retriever som heter Tibia. Hon är numera en glad pensionär som fortfarande gärna vill vara aktiverad. Det hon är mest förtjust i är att söka föremål och att spåra. 

Mina uppdrag i klubben är: Vice ordförande, instruktör i allmänlydnad och spår, tävlingsledare i bruks och lydnad.

 

Ända sedan jag föddes har det funnits hundar i min familj av olika raser, både jakt- , sällskaps- och brukshundar. Redan som 10-åring blev jag medlem i BHK och fick börja träna allmänlydnad med familjens jämthundar. Det var då jag insåg vilken mycket bättre relation jag fick med hunden när jag var aktiv och tränade den.

I mitt vuxna liv har jag haft olika retrievrar både labrador och golden. Under några år hade vi endast jämthundar, men så köpte jag en retriever igen. 

Med min nuvarande hund Tibia gick jag en allmänlydnadsutbildning i klubben när hon var ca. 1år och då vaknade verkligen glädjen igen i träna med sin hund själv och tillsammans med andra. 

Det har varit så värdefullt att kunna gå olika kurser i Brukshundklubben och få lära sig mycket tillsammans med sin hund. Det har funnits engagerade medlemmar och instruktörer som hjälpt till med tips och råd på både kurser och träningar. 

Med Tibia har jag även tävlat i lydnadsklass 1 och 2 samt i bruksspår och för mig har det också varit en sporre till att träna mer. Sen kan det inte hjälpas att det är kul att träffa (nya) vänner med samma intresse i klubben. 

När det gäller framtiden så kommer jag att träna olika saker med Tibia så länge hon har lust och orkar. Det finns nog även planer på en liten valp så småningom. 

Som ni förstår är mitt bästa tips till er att ni går kurser i Brukshundklubben. Där du får tips på hur du skapar en bättre kommunikation mellan dig och din hund. Vilket leder till ökad trygghet och bättre relation mellan dig och din hund. 

 Jag hoppas att vi kan utbilda fler instruktörer i klubben så att vi kan erbjuda fler kurser så att alla som önskar får chans att träna olika saker med sin hund.

 


 

Juni/Juli

 

Maria och Väjja         

Maria Jakobsson heter jag och bor i Vilhelmina.         

 Jag har i uppdrag att vara kassör för Vbhk sen  ett halvår tillbaka. Min    första hund fick jag när jag var 10 år och det var en äkta bastard. Det var också första gången jag kom i kontakt med Brukshundklubben. Min pappa sa att det var för att lära mig hur man har hand om en hund som jag gick kursen. Det var inte för att hunden ska lära sig att gå i koppel. Min pappa har rätt tillviss del för det handlar om vad jag och hunden kan göra tillsammans.

Jag har haft en gul  labrador och sen hade Emma (min dotter) en blandning av golden/flat. Jag har alltid haft en önskan om att ha en brun flatcoated retriever tik. När det väl var dags för att uppfylla min önskan om en flat så föddes det inga bruna tikar. Då blev det en svart istället. Flatham´s Signala Opa Väjjen döpt på Pitemål så det blev Väjja.

 Dags för valpkurs, allmänlydnad, spårkurs och nu sökkurs och alla kurs är jätte roliga att gtycker både jag och Väjja. Vi tycker att det är så pass kul att vi till och med måste tävla fast jag sagt  att jag inte är någon tävlingsmänniska.. :)

 Väjja och jag har inte alltid samma uppfattning vad vi ska göra på tävlingsplan men vi jobbar för att ta Lp2. Så här långt har vi aldrig kommit om vi inte haft Vbhk och deras duktiga instruktörer. Vi klarar oss inte heller utan träningskompisar när det inte är kurs för hur ska vi då få erfarenhet av att t.ex. ha platsliggning med andra hundar. Tack! Hoppas fler hittar till Vbhk för att träna, ha kul, byta erfarenheter med andra hundägare. Jag hoppas för egen del att vi kan ta Lp2 och att vi kan starta i en brukstävling.

Ha en riktigt skön, rolig, aktiv, slapp sommar med din fyrbenta vän!

Komihåg: lämna inte din kompis i bilen i sommar. Bilen blir snabbt för varm för hunden.

 

       


 

Maj/Juni

Thea_p_Tjultr_sket_j

Lena och Thea 

Jag heter Lena Olofsson och är sekreterare i klubben sedan några år tillbaka. Jag bor i Vilhelmina tätort, Lena och Theamen är uppvuxen i Lövliden och Meselefors. Jag är utbildad allmänlydnadsinstruktör, B-figurant för mentalbeskrivningar och tävlingsledare för lydnadstävlingar 1-elit. Jag har även gått utbildningen ”specialkurs spår”, samt en hunduppfödarutbildning via Kennelklubben.

Vi har alltid haft hundar i familjen. När jag var barn hade vi olika jakthundar. Det var stövare, gråhund och Hälleforsare. När jag så skulle skaffa mig en egen hund blev det en ras som jag kom i kontakt med som barn, via bekanta. Då tyckte jag att det var den absolut finaste, trevligaste och mest kamratliga hundras som fanns. Det tycker jag fortfarande. Det blev en Golden Retriever.

När jag skaffat min första Golden, Wilma, gick jag olika kurser i Vilhelmina BHK. Det var kurser för valpar, allmänlydnad och viltspår. Jag började tävla i lydnad och blev helt ”fast”. Det var superkul och man sporrades att gå vidare. Wilma och jag tog några förstapris i klass 1 och 2. Hon klarade också anlagstestet för viltspår.

Min nuvarande Golden Thea, har varit så tacksam att träna. När hon var 3 år fick hon titeln: LPI LPII LPIII SLCH ALLABALLATASSENS VINTERSAGA. Det var verkligen inspirerande att träna med henne. Både jag och hon lärde oss mycket. När hon blivit lydnadschampion, så tänkte jag att jag skulle satsa på bruksspår med henne. Vi har tränat en del och hon har varit redo för apellspåret länge, men vi har tyvärr inte anmält oss till något prov ännu.

Det var tack vare de kurser jag gick med min första hund Wilma som jag blev så intresserad av att träna olika saker med hunden. Jag tycker att Brukshundklubben har en mycket viktig funktion. Man jobbar verkligen för en god hundhållning. Om hundarna får både fysisk och mental träning så höjs deras livskvalité. Man får glada hundar som trivs med livet och sina förare. Jag hoppas att vi kan utbilda fler allmänlydnadsinstruktörer, så att vi kan hålla fler kurser. Jag vet att efterfrågan är stor.

Det bästa rådet jag kan ge till hundägare är att gå någon kurs inom klubben. Man får massor av tips på hur man kan bygga upp relationen med sin hund och på hur man kan träna olika saker. Träning behöver inte ta så lång tid. Det kan räcka med en kort sök- eller spårövning under promenaden. Man kan också träna ett lydnadsmoment ett par minuter. Det tar inte så lång tid, men hunden gillar det. Jag hörde att det finns forskning som visar att hundägare lever längre. Inte bara för att man måste ut och promenera varje dag, utan när man klappar en hund så frigörs ”må bra-hormoner”.

För min egen del så hoppas jag att jag kommer igång bättre med bruksspåret. Jag är också sugen på en ny liten valp, EN GOLDEN SÅ KLART!

 Thea som liten


 

Mars/April

Cissi och Lee

Cissi Lundgren, korsade nyss 40 strecket.. :) 

Jag har 2 st Border Collies, en hane på snart 5 år och en tik på snart 3 år. Tidigare har jag haft 4 st B.C tikar och en Rieseschnauzertik.

Jag har varit ordförande, tävlingsansvarig, lydnadsprovsdomare, instruktör bland annat inom klubben. Jag är utbildad lydnadsprovsdomare, allmänlydnadsinstruktör, RH instruktör , M2 figurant, samt utbildar nya tävlingsledare och lydnadsprovsdomare i distriktet. Jag har dömt 2 ggr på SM (2012 och 2014).

Min första hund Inka köpte jag 1994 och det hade jag drömt om hela mitt liv, då min mamma är allergisk och jag bara fick ha burdjur före dess.

Jag har tävlat med mina hundar i Sök, Spår, Lydnad och Räddning. Dessutom har jag tränat ganska mycket fårvallning och lite agility och draghund. Några stackars hundar har också blivit utställda nån gång.. (B:C är ju inte alls nån utställningsras :)

5 gånger har jag tävlat SM i lydnad och vi var kvalificerade till 6 st, men ett år valde jag att anmäla till Bruks SM i Sök i stället. Ett år vann vi Ungdoms-SM i lydnad. 6 av mina 7 hundar har blivit uppflyttade till elitklass i lydnad innan 3 års ålder. Endast 2 av dem blev SLCH, då 2 av dem dog när de precis börjat tävla elit och 2 är de jag har hemma.. (det är väl målet med dem, antar jag :) Min första hund var tjänstehund i räddning i flera år och hund nr 2 tog Championat i Sök.

Brukshundklubben har gett mig MYCKET!! Man får vänner (som Paula skrev) för livet. Man får utvecklas som hundägare, man får möjligheter att gå bra kurser, att få tävla och man lär sig mycket på att utbilda andra!! Det är viktigt för klubbarna att få aktiva instruktörer och funktionärer för att kunna anordna aktiviteter för hundägare.

Mål/ framtid- att skärpa till mig med träningen så att Lee får visa vad hon kan. Kanske ställa upp i nån draghundstävling. Tävla bruks igen. Vi kommer ALLTID ha hund- bättre vänner kan man inte få och jag har svårt att finna nöje i att motionera utan mina bästa träningskompisar (Nap och Lee) :)

Tips- Var snäll med din hund, samtidigt som du är tydlig med vilka regler som finns. Otydlighet och tveksamhet skapar oro och stress hos hunden. Lek mycket och ha kul!! Se till att din hund tycker att du är värd att samarbeta med. Med en god relation till hunden kommer man hur långt som helst!!

11056743_10152899415974475_1268216566_n     julthöa    87364774Lee hoppar     560932805 


 

Februari/Mars

 

paula

Paula Israelsson, Lomsjökullen, 35+ :) 

Jag har f.n bara en ärvd blandrashund Gordon Setter/ Norrbottenspets, tik, 7 år. Henne har vi haft sedan hon va 2 år. Hade tidigare en shetland sheepdogtik som hette Dixie.

Funktioner inom klubben har är Revisor, allmänlydnadsinstruktör, Tävlingssekreterare. Har tidigare varit kassör i klubben också.

Vi har haft hund i familjen sen jag född vart. Hade egen hund sedan 2001, som dog 2014.

jag är Utbildad allmänlydnadsinstruktör, Agilityhandledare, tävlingssekreterare.

Inom V-mina BHK har jag fått vänner för livet, jag vet det låter klyschigt, men det är sant. Vänner jag inte träffat annars. Sen har jag fått utbilda mig och efter det hålla kurser för andra hundintresserade, vilket ger mig otroligt mycket. Min egen hund gick jag flera kurser med och hon fick även vara med på kurser jag har hållit som visningsexemplar. För henne så var det nog mest intressant och träffa andra hundar, än om hon tyckte att de flesta var skrämmande. :)

Framtid - ja en ny hund kommer det att bli, men när - det får tiden utvisa.

Önskemål på vad man kan hitta på i klubbens regi.. Hmm jag har ju ingen "egen" hund längre så just nu står det still i önskningarna. Men mer rallylydnad kanske.

Ett tips har jag -Lek med era hundar! Jag tror att inget styrker samarbetet så bra som lekandet! 

dixie 

Januari/Februari

imraridhus 

 Jag heter Carolina Lidström, är 27 år gammal och bor i byn Dalasjö, 14 km utanför Vilhelmina.

Jag har en jämthund som heter Jax som snart är fyra år gammal och en Flat coated retriever som heter Imra och hon är snart tre år. Imra är mamma och pappas hund men det är jag som tränar och tävlar henne.

 Funktion i klubben: Ordförande.

Tidigare erfarenhet av hundar: Under hela min uppväxt har min familj haft Flat coated retrievers så den rasen har en speciell plats i mitt hjärta. Under studietiden i Umeå var jag även fodervärd för en schäfertik från Försvarsmakten under ett år.

 Hur har brukshundsklubben varit viktig för dig och din hund? Brukshundklubben har varit jätteviktig för mig då jag vid kurser och träningar känt trygghet i att fråga instruktörer och medlemmar om hjälp och tips vid träning och inlärning. Att dela hundintresset tillsammans med andra är så klart roligt.

Framtidsplaner för dig och din hund? Just nu tränar och tävlar jag i lydnad med Imra och har planer på att starta i appellklass under 2015. Jämthunden Jax ska paras med en tik under vårvintern och under hösten fortsätta jaga älg och ställas ut i championklass, men de grenarna sköter min sambo om, hehe.

 Önskemål om aktiviteter i klubben? Jag önskar att vi kunde ha ”temahelger” – kanske en lydnadshelg och en spårhelg?

Fastna inte i en gren, prova så mycket som är möjligt med din hund! Och: det räcker inte bara med promenader för en hund, hundar måste få använda hjärnan för då mår de allra bäst!

carolinaimra hoppjaktimra